W skrócie:
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to niekwestionowana królowa letnich zup. Banalnie prosta do zrobienia, gotowana na maśle, zabielona odrobiną śmietany smakuje jak najpiękniejsze wspomnienie z dzieciństwa. Jest tylko jeden haczyk. Trzeba ją zrobić z naprawdę słodkich dojrzałych pomidorów, które są dostępne właśnie latem. Idąc za przykładem mojej babci, której przepis dzisiaj podaję, wybieram zawsze duże i soczyste pomidory malinowe. Mam pewność, że moja zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów będzie aromatyczna i przepyszna. Wystarczy ugotować ją z dodatkiem włoszczyzny, nie potrzeba nawet żadnego mięsa. Jeśli chcesz, to oczywiście zamiast wody, możesz dodać rosołu. Zupa pomidorowa będzie wówczas bardziej tłusta. Nie będziemy tu rozstrzygać kwestii, czy zupa pomidorowa lepiej smakuje z ryżem, czy z makaronem. Dodaję to, co akurat mam pod ręką, a często, tak jak moja babcia, robię bardzo proste lane kluski. I tak właśnie smakuje najlepsza zupa mojego dzieciństwa.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów – na maśle i ze śmietaną
Czas przygotowania: 35 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
800 g świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych),
pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por),
łyżka masła,
¼ szklanki śmietany 18%,
natka pietruszki lub koperek,
sól, pieprz, cukier do smaku.
Jak zrobić zupę pomidorową ze świeżych pomidorów?
Warzywa z włoszczyzny umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzałam masło, wrzuciłam pokrojone warzywa, podsmażyłam przez 5 minut.
Następnie wlałam do garnka litr wody i gotowałam warzywa do miękkości.
Pomidory sparzyłam we wrzątku, a następnie obrałam ze skórek i przetarłam przez sito.
Wyjęłam ugotowane warzywa z wywaru i wrzuciłam do niego pomidorową pulpę. Doprawiłam do smaku i gotowałam ok. 10 minut.
W kubku wymieszałam śmietanę z odrobiną zupy. Wlałam do garnka i wymieszałam.
Gotową zupę przelałam do miseczek z ugotowanym ryżem. Możesz także ugotować do zupy makaron lub zrobić lane kluseczki. Do każdej miski włożyłam ugotowaną marchewkę i posypałam natką pietruszki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?