Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Arbuzy, jabłka, ogórki i pomidory. Owoce i warzywa na upał

(mj)
W upalne dni na ogół mniej jemy, więcej pijemy. Chętniej sięgamy też po owoce i warzywa. Chińska medycyna ludowa dzieli je na trzy grupy – rozgrzewające, neutralne i ochładzające. Do tych ostatnich zalicza np. ogórki, pomidory, rzodkiewki, arbuzy, jabłka, gruszki.

– Generalnie możemy jeść wszystkie sezonowe owoce, o tej porze roku najlepiej nasze, krajowe – mówi dr Beata Szadkowska-Opasiak, lekarz rodzinny. – Najlepiej ugaszą pragnienie i schłodzą organizm owoce zawierające duże ilości wody, a nie za dużo cukru. Mogą to być na przykład arbuzy i jabłka. Dobre też są śliwki i czereśnie – choć już słodsze. Oprócz owoców polecam warzywa, zawierające bogactwo mikroelementów i witamin, zwłaszcza pomidory i ogórki – także małosolne – oraz brokuły. Bardzo istotne jest, abyśmy pamiętali o dokładnym myciu owoców i warzyw przed jedzeniem – dodaje dr Beata Szadkowska-Opasiak. – Latem niebezpieczne są biegunki, wywołane przez zakażenia bakteryjne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany