Antymięsny happening w pasażu Schillera - w ramach ogólnopolskiego tygodnia vege

Magdalena JachZaktualizowano 
Aż 250 wiaderek ustawili działacze łódzkiej Vivy! - Międzynarodowego Ruchu na Rzecz Zwierząt w pasażu Schillera. - Do ich napełnienia zużylibyśmy 2 tysiące 300 litrów wody – mówi Berenika Bagińska z fundacji. - Tyle potrzeba do wyprodukowania jednego hamburgera mięsnego. Jest to ogromna ilość i tą akcją w ramach Tygodnia Vege mamy nadzieję uzmysłowić to ludziom.

Nadmierna eksploatacja Ziemi doprowadziła naszą planetę do krytycznej sytuacji. Drastycznie maleją jej zasoby naturalne, prowadzona jest masowa wycinka lasów, morza i oceany są coraz bardziej zanieczyszczone, a na skutek ogromnej emisji CO2 i innych gazów nasila się efekt cieplarniany. Niektóre zmiany są już nieodwracalne, inne możemy jeszcze zatrzymać.

  – Wyprodukowanie 1 kg wołowiny pochłania nawet do 15 000 litrów wody, co oznacza, że rezygnując z jednego wołowego burgera oszczędzamy więcej wody niż gdybyśmy zrezygnowali z prysznica przez ok. 70 dni – mówi Paweł Frańczuk z Vivy!  – Poza tym przemysłowy chów zwierząt odpowiada za największą emisję gazów cieplarnianych (większą niż transport), masową wycinkę lasów deszczowych (pod uprawy zbóż na paszę dla zwierząt hodowlanych) oraz zanieczyszczenie wód i gleb – dodaje Frańczuk.
 
Wydarzenie odbyło się w ramach XIII edycji Ogólnopolskiego Tygodnia Wege organizowanego w 15 miastach w Polsce.

Zobacz też:

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
S
Smyr Smyr

Ktoś te biedne dzieci powinien zaprowadzić do rodziców.

zgłoś
M
Mirka

Go Vegan!

zgłoś
G
Gość

Do wyprodukowania kilograma awokado potrzeba średnio (w skali globu) 237 litrów wody podziemnej lub powierzchniowej dostarczanej przez systemy nawadniające (a dodatkowo 849 litrów wody deszczowej). Ale już w prowincji Petorca w Chile do uzyskania kilograma tych owoców potrzeba aż 1280 litrów wody przesyłanej za pomocą irygacji (oprócz 624 litrów wody deszczowej). Daje to 320 litrów wody na jeden owoc (!).

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3