Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Antymięsny happening w pasażu Schillera - w ramach ogólnopolskiego tygodnia vege

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Aż 250 wiaderek ustawili działacze łódzkiej Vivy! - Międzynarodowego Ruchu na Rzecz Zwierząt w pasażu Schillera. - Do ich napełnienia zużylibyśmy 2 tysiące 300 litrów wody – mówi Berenika Bagińska z fundacji. - Tyle potrzeba do wyprodukowania jednego hamburgera mięsnego. Jest to ogromna ilość i tą akcją w ramach Tygodnia Vege mamy nadzieję uzmysłowić to ludziom.

Nadmierna eksploatacja Ziemi doprowadziła naszą planetę do krytycznej sytuacji. Drastycznie maleją jej zasoby naturalne, prowadzona jest masowa wycinka lasów, morza i oceany są coraz bardziej zanieczyszczone, a na skutek ogromnej emisji CO2 i innych gazów nasila się efekt cieplarniany. Niektóre zmiany są już nieodwracalne, inne możemy jeszcze zatrzymać.

  – Wyprodukowanie 1 kg wołowiny pochłania nawet do 15 000 litrów wody, co oznacza, że rezygnując z jednego wołowego burgera oszczędzamy więcej wody niż gdybyśmy zrezygnowali z prysznica przez ok. 70 dni – mówi Paweł Frańczuk z Vivy!  – Poza tym przemysłowy chów zwierząt odpowiada za największą emisję gazów cieplarnianych (większą niż transport), masową wycinkę lasów deszczowych (pod uprawy zbóż na paszę dla zwierząt hodowlanych) oraz zanieczyszczenie wód i gleb – dodaje Frańczuk.
 
Wydarzenie odbyło się w ramach XIII edycji Ogólnopolskiego Tygodnia Wege organizowanego w 15 miastach w Polsce.

Zobacz też:

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany