Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Alfabet zdrowia: Sezon na rzodkiewki

(mj)
Rzodkiewka
Rzodkiewka Jarosław Ziarek
Na rynkach i w sklepach z warzywami królują rzodkiewki. Rzodkiewka dostarcza po trochu większości witamin i składników mineralnych. Jest dość dobrym źródłem witaminy C: w 100 g rzodkiewek mieści się 20,6 mg tej witaminy.

Rzodkiewka

Dostarcza również niewielkich ilości witaminy B1, B2 i PP oraz takich składników mineralnych, jak żelazo (0,8 mg/100 g produktu), wapń, siarka, magnez, miedź i mangan. Zestawienie w jednym produkcie żelaza, miedzi i manganu może korzystnie wpływać na procesy krwiotwórcze w organizmie, dlatego rzodkiewki są polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość.

O rzodkiewkach, z racji ich niewielkiej kaloryczności, powinny pamiętać również osoby z nadwagą, stosujące diety odchudzające. 100 g rzodkiewek (tj. siedem średnich sztuk) dostarcza bowiem tylko 14 kcal.
Rzodkiewki najczęściej jemy na surowo, dzięki czemu zachowują w pełni swą wartość odżywczą. Nie każdy jednak wie, że z młodych rzodkiewek nie należy obrywać listków i łodyżek, które również są źródłem wielu witamin i składników mineralnych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany