Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Alfabet zdrowia: Czereśnie - czerwcowe przysmaki

(jed)
Nie tylko owoce czereśni są dobre dla zdrowia.
Nie tylko owoce czereśni są dobre dla zdrowia. Łukasz Kasprzak
Uwielbiają je nie tylko szpaki. Czereśnie to przysmak dzieci i dorosłych. Właśnie rozpoczyna się sezon na nie. Warto więc sięgnąć po te apetycznie wyglądające owoce. Maleńkie, jędrne kuleczki to prawdziwa bomba witaminowa.

Nie tylko owoce czereśni są dobre dla zdrowia.

Właściwości terapeutyczne mają także ogonki i pestki czereśni. Napar z szypułek to lekarstwo stosowane przy zapaleniu dróg moczowych, kłopotach z nerkami i pęcherzem. Herbatka z ogonków powinna się znaleźć w codziennym menu osób z kamieniami nerkowymi, ponieważ składniki zawarte w naparze rozpuszczają złogi.

W sezonie zjadamy jednak przede wszystkim owoce. 100 gramów czereśni ma zaledwie 50 kalorii, w porcji tej znajduje się aż 225 miligramów potasu. Dlatego garść czereśni to doskonały naturalny preparat energetyzujący. Gasi pragnienie i pobudza organizm wycieńczony np. długim marszem lub nauką. Obok potasu w czereśniach znajdują się fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, cynk, żelazo, miedź oraz jod. Do tego witaminy: C, A, PP, B1, B2, B5, B6 i B12. Czereśnie poleca się szczególnie reumatykom, chorym na nerki. Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy (szczególnie w czarnych owocach) wpływają na odtruwanie organizmu i wygląd skóry. Ponadto czereśnie ułatwiają trawienie i poprawiają łaknienie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany