Właściwości terapeutyczne mają także ogonki i pestki czereśni. Napar z szypułek to lekarstwo stosowane przy zapaleniu dróg moczowych, kłopotach z nerkami i pęcherzem. Herbatka z ogonków powinna się znaleźć w codziennym menu osób z kamieniami nerkowymi, ponieważ składniki zawarte w naparze rozpuszczają złogi.
W sezonie zjadamy jednak przede wszystkim owoce. 100 gramów czereśni ma zaledwie 50 kalorii, w porcji tej znajduje się aż 225 miligramów potasu. Dlatego garść czereśni to doskonały naturalny preparat energetyzujący. Gasi pragnienie i pobudza organizm wycieńczony np. długim marszem lub nauką. Obok potasu w czereśniach znajdują się fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, cynk, żelazo, miedź oraz jod. Do tego witaminy: C, A, PP, B1, B2, B5, B6 i B12. Czereśnie poleca się szczególnie reumatykom, chorym na nerki. Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy (szczególnie w czarnych owocach) wpływają na odtruwanie organizmu i wygląd skóry. Ponadto czereśnie ułatwiają trawienie i poprawiają łaknienie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?