"Ona tańczy dla mnie" w wersji kubańskiej - FILM
Niezależnie gdzie, z kim i jaką kawę pijemy, ważny jest sposób jej przygotowania, który ma znaczący wpływ na końcowy efekt, czyli smak.
Z ciastkiem czy bez?
Jednym z podstawowych i niezgodnych z zasadami serwowania kawy błędów jest zwyczaj podawania do niej ciastek, głównie tych z kremem. Ich słodki smak nie pasuje do kawowej goryczki. Ciastka uniemożliwiają rozkoszowanie się gorącym napojem, bo zamiast na nim, skupiamy się na jak najszybszym zjedzeniu podanych słodyczy. Kawa najlepiej komponuje się z małą gorzką czekoladką, herbatnikiem korzennym lub migdałkiem oprószonym kakao.
Mleko – ciepłe czy zimne?
Wszystko zależy od pory roku i upodobań osoby zamawiającej. Przyjęło się, że mleko podawane do kawy powinno być delikatnie podgrzane. Dzięki temu nie wychładzamy napoju. W ciepłe dni w wielu kawiarniach istnieje możliwość zamówienia do kawy zimnego mleka. Zimne mleko dodajemy również do kaw mrożonych.
Co zrobić z łyżeczką?
Po pierwsze nie wolno pić kawy z łyżeczką wewnątrz filiżanki. Jest to nie tylko nieeleganckie, ale i niebezpieczne. Równie nieładnie jest zostawiać ją opartą do góry dnem o brzeg spodka. Łyżeczkę, skierowaną uchwytem do gościa, kładziemy na spodku, po prawej stronie. Po użyciu jedynym właściwym dla niej miejscem jest właśnie spodeczek, na który odkładamy ją tak, by całą powierzchnią stykała się z naczyniem. Absolutnie zabronione jest opieranie łyżeczki o kant spodka lub filiżanki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?