Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

500. odcinek „Ewa gotuje”. Ewa Wachowicz gotowała razem z mężem Zobaczcie ZDJĘCIA

Jan Hofman
Jan Hofman
W sobotę został wyemitowany w Polsacie 500. odcinek „Ewa gotuje”. Z tej okazji Ewa Wachowicz podzieliła się z fanami sekretami przygotowań do jubileuszowego wydania programu i dlatego zabrała widzów za kulisy produkcji.

ZOBACZ ZDJECIA

Ewa Wachowicz pokazała studio, gdzie montowany jest jej autorski program „Ewa gotuje”. Producentka zdradza też, że okazji pięćsetnego odcinka dostała w prezencie nową muzykę do czołówki. Znamy szczegóły! Na wstępie jubileuszowego wydania „Ewa gotuje” usłyszymy utwór „Jak w Niebie” - słowa, muzyka i wykonanie Sławomir Kowalewski. Autor jest dziennikarzem radiowym i muzykiem, a prywatnie mężem Ewy Wachowicz.

EWA WACHOWICZ JEST JUŻ PO ŚLUBIE. KIM JEST WYBRANEK JEJ SERCA? ZDJĘCIA - KLIKNIJ TUTAJ

Specjalnie na tę okazję powstało intro zmontowane z ujęć, które zostały wybrane z kilku odcinków zrealizowanych przez Ewę Wachowicz i jej ekipę w ciągu ponad 16 lat! Przy okazji warto przypomnieć, że emisja pierwszego odcinka miała miejsce pod koniec grudnia 2007 roku, a w programie mogliśmy zobaczyć, co nasza Miss szykuje na Wigilię.

Praca w kuchni zaczęła się od zrobienia rosołu na perlicy. W ciągu kilkunastu lat realizacji autorka kulinarnego cyklu wielokrotnie gotowała taki domowy wywar – na kurze, kaczce, wołowinie, jak i na samych warzywach. Zupę podawała z różnymi dodatkami – z makaronem, grysikiem, fasolą, a nawet z pierożkami. Co ciekawe: do tej pory w audycji nigdy nie było domowego, ręcznie robionego makaronu. I właśnie dlatego Ewa zrobiła go „do kamery”!

Drugie danie przyrządził gość programu – szef kuchni i restaurator Mateusz Gessler. Była to polędwiczka wieprzowa zapieczona w boczku. Mięso zostało najpierw zamarynowane i podsmażone, dopiero po tym trafio do piekarnika.

EWA WACHOWICZ I ANNA DERESZOWSKA BĘDĄ W SOBOTĘ ROBIŁY TORT URODZINOWY DLA LENY ZDJĘCIA - KLIKNIJ TUTAJ

Deser Ewa przyrządziła sama, sięgając po sprawdzoną recepturę na włoską babkę panettone. Wszyscy znamy ten wypiek, bowiem pojawia się w sklepach zazwyczaj tuż przed świętami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ów przysmak ze słonecznej Italii ma bardzo długą tradycję – w Mediolanie wypieka się go już od XVIII wieku. Receptura jest specyficzna, bowiem panettone powstaje z dwóch ciast drożdżowych, z których jedno dojrzewa przez 12 godzin. Włoska baba przypomina nieco nasz cwibak, bo naszpikowana jest bakaliami. Powstaje w specjalnej wysokiej formie, którą w polskich warunkach z powodzeniem zastąpi zwykła tortownica i odpowiednio docięty papier do pieczenia.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany