Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

2 miliony ton żywności idzie do śmieci! Jak nie wyrzucać jedzenia? [PORADY]

(lb)
Polacy, według szacunków Banków Żywności, każdego roku wyrzucają do kosza ponad 2 mln ton żywności. To więcej niż trzy Pałace Kultury i Nauki w Warszawie. Z tego lwia część przypada na święta.

– Kluczem jest rozsądne planowanie zakupów, niekupowanie na zapas, pilnowanie terminów ważności oraz odpowiednie przechowywanie zakupionej żywności – podpowiada Maria Jakubowska, specjalista ds. żywienia z Fundacji Banku Ochrony Środowiska. – W kuchni warto zaadaptować zasadę „pierwsze weszło, pierwsze wyjdzie”. Ustawiając w lodówce np. jogurty, te z krótszym terminem przydatności do spożycia ustawmy z przodu, a dopiero co kupione z tyłu. Tak samo układajmy produkty w szafkach.

Nadpsute owoce i warzywa należy bezwzględnie wyrzucić. Jednak jak się okazuje, robi tak zaledwie połowa z nas. Aż 51 proc. Polaków przyznaje, że odkrawa nadpsuty kawałek warzywa czy owocu, a resztę zjada. Chcąc oszczędzić, ryzykujemy w ten sposób własne zdrowe. Tymczasem to, co widzimy na wierzchu jabłka, to tylko widoczna dla nas część grzybni. W rzeczywistości cały owoc jest zainfekowany bardzo szkodliwą dla zdrowia pleśnią.

– Dla naszego organizmu szczególnie niebezpieczne są wytwarzane przez pleśnie mykotoksyny (np. patulina), które uszkadzają wątrobę i nerki oraz mogą być przyczyną powstawania nowotworów – dodaje Maria Jakubowska.

[ZOBACZ TEŻ FILM Futurystyczny kompleks Apple. Campus 2 niczym statek kosmiczny (autorSTORYFUL/x-news)

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM Futurystyczny kompleks Apple. Campus 2 niczym statek kosmiczny (autorSTORYFUL/x-news)