Jaka faszerowane pieczarkami
Najpopularniejszy farsz do jajek składa się z podsmażonych na maśle pieczarek wymieszanych z żółtkami i przykrytych kleksem majonezu. Takie jajka faszerowane można posypać rzeżuchą.
Jajka faszerowane szynką
Akcent wielkanocny, czyli rzeżucha, poże pojawić się także na jajkach faszerowanych szynką. Aby przygotować farsz wymieszaj szynkę, szczypiorek i ugotowane żółtka jajek z majonezem i wypełnij ugotowane białka.
Jajka faszerowane łososiem
Jajka faszerowane łososiem to też ciekawy sposóbn na urozmaicenie tej potrawy.
Drobna cebulka posiekana razem ze szczypiorkiem, podkreśla smak wędzonego łososia, a całość dopełnia majonez albo sos tatarski.
Jajka faszerowane tuńczykiem
Za pomocą tuńczyka można także przygotować przepyszne jajka faszerowane. Wystarczy rozdrobnionego tuńczyka utrzeć z majponezem, chrzanem oraz ugotowanymi żółtkami jajek.
Jajka w wersji wiosennej
Dla osób nie przepadających za mięsem poleca się jajka faszerowane warzywami - ogórkiem,rzodkiewką i zielonym szczypiorkiem oraz majonezem.
Jajka faszerowane szpinakiem i awokado
Oto przepis:
Żółtka włożyć do pojemnika blendera, dodać awokado, czosnek, tarty ser, lubczyk lub bazylię oraz szpinak. Zmiksować, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz wymieszać z 2 łyżeczkami soku z cytryny i oliwą lub majonezem.
Jajka caprese
- faszerowane mozzarellą, pomidorami i bazylią. Oto przepis: Wyjąć ugotowane żółtka, włożyć je do miseczki i pokruszyć lub rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojoną w małą kosteczkę mozzarellę, oliwę i posiekane liście bazylii (2 liście pozostawić do dekoracji). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jajka faszerowane fetą i pomidorami. Jak je zrobić?
Wystarczy ugotowane jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka i wyłożyć je na talerz, dodać fetę, majonez i rozgnieść widelcem.
Dodać drobno posiekane suszone pomidory, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać, pod koniec dodać szczypiorek. Nałożyć w połówki białek.
Jajka jalapeno - faszerowane zieloną marynowaną papryczką jalapeno
To potrawa dla osób lubiących ostry smak. Papryczkę odcedzić i drobno posiekać na desce. Dodać do żółtek razem ze szczypiorkiem, oliwą, natką, majonezem, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem.
Ciekawym przepisem są tez jajka faszerowane szprotkami. Oto przepis:
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka i włożyć do pojemnika rozdrabniacza (mini melaksera), dodać szprotki (bez ogonków), orzechy, olej rzepakowy, sól i pieprz. Zmiksować na pastę, w razie potrzeby dodać więcej oleju gdyby pasta wyszła za sucha.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Andrzej Sołtysik dostał fuchę w TVP! Wiemy, z kim będzie pracował
- Piotr Gąsowski pokazuje w Polsacie drugą twarz?! Stroi fochy na młodszego kolegę
- Tak wygląda grób Krzysztofa Krawczyka tydzień przed rocznicą. Szczegół łamie serce
- Tak żyje po zwolnieniu z TVP. Dawno niewidziana Nowakowska przyłapana na mieście!