Jak często można jeść parówki?
Parówki to jedno z najpopularniejszych dań na polskich stołach. Tanie, szybkie do przygotowania - zwłaszcza rano. Kanapka z masłem, do tego pomidor, dwie lub trzy podgrzane w wodzie parówki i śniadanie lub ciepłą kolację gotowe.
CZYTAJ DALEJ >>>
Parówki są zdrowe?
Z parówkami jest jak z każdym innym produktem. Rosnąca liczba składników wskazywać może, że mamy produkt, który powinniśmy unikać.
Producenci, tnąc koszty wytworzenia parówek, dodają całą masę chemii, która szkodzi zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Parówek z tymi składnikami należy unikać jak ognia:
- glutaminian sodu (poprawia smak, ale szkodzi zdrowiu)
Do najczęściej używanych dodatków i wypełniaczy, które są bardzo szkodliwe zaliczamy między innymi
- mięso oddzielone mechanicznie (skóra, kości, tłuszcz)
- fosforany
- glutaminian sodu
- wzmacniacze smaku