Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Terrina z wędzonego twarogu ze śliwkami kalifornijskimi, śmietaną i ze szczypiorkiem [PRZEPIS]

(opr. MJ)
Danie wygląda apetycznie
Danie wygląda apetycznie materiały prasowe
Terrinę przygotujemy w pół godziny, ale minimum 3 godziny chłodzimy.

Składniki: 500g sera białego, wędzonego solankowego (lub naturalnego), 250 ml śmietanki 30% UHT, 7 łyżek jogurtu, 10 śliwek suszonych, drobno posiekanych, 7 łyżeczek żelatyny spożywczej, pęczek szczypiorku, drobno posiekanego, 1 ząbek czosnku, pieprz do smaku, kiełki do dekoracji, 1 łyżka oliwy do wysmarowania naczynia na terrinę.

Przygotowanie: Naczynie na terrinę wysmarować oliwą, nadmiar zdjąć ręcznikiem papierowym. Do miksera przełożyć ser, dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę śmietanki UHT, miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, doprawić pieprzem. Ser solankowy jest wystarczająco słony więc soli nie dodajemy, przy wersji z serem białym naturalnym trzeba dodać sól do smaku.

W małym rondlu lekko podgrzać pozostałą część śmietanki UHT, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać nie pozostawiając grudek. Całość przelać do masy serowej, jeszcze raz dokładnie zmiksować. Dodać posiekane śliwki kalifornijskie i szczypiorek, masę wymieszać ręcznie i przelać do naczynia lub naczynek na terrinę. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany