Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pikantne muffinki z żurawiną, orzechami włoskimi i pestkami [PRZEPIS]

mr
Muffinki podane  w udekorowanych  foremkach wyglądają  apetycznie.
Muffinki podane w udekorowanych foremkach wyglądają apetycznie. sfera pr
To danie można wziąć do pracy na drugie śniadanie lub lunch, a także dać dzieciom do szkoły.

Składniki:

* jajko

* płaska łyżeczka soli

* szczypta pieprzu

* łyżeczka proszku do pieczenia

* szklanka kefiru lub zsiadłego mleka

* dwie łyżki oliwy z oliwek

* 100 ml oliwy z oliwek (do ciasta)

* ząbek czosnku

* 50 g orzechów włoskich

* 100 g suszonej żurawiny

* 100 g pestek dyni

Wykonanie:

Posiekane orzechy podsmażyć na oliwie, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i jeszcze chwilę podsmażyć, aby oddał swój zapach i smak. Następnie czosnek usunąć, a orzechy zostawić do przestudzenia. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól,a w osobnym naczyniu kefir, oliwę, jajko, dodać pieprz. Płynne składniki wlać do sypkich i dokładnie wszystko wymieszać. Dodać orzechy, żurawinę i pestki dyni. Masę przełożyć do foremek namuffinki i piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 175 st. C.

[ZOBACZ TEŻ FILM Prokuratura: Kajetan P. zmienił zdanie i odwołał zgodę na udział w wizji lokalnej (autorTVN24/x-news)

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM Prokuratura: Kajetan P. zmienił zdanie i odwołał zgodę na udział w wizji lokalnej (autorTVN24/x-news)