MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ten przepis na pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami to prawdziwy hit. Delikatne ciasto i sycące nadzienie. Smakuje jak u babci

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Klasyczne pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami to pyszne danie do podania na Wigilię.
Klasyczne pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami to pyszne danie do podania na Wigilię. Getty Images/repinanatoly/zdjęcie ilustracyjne
Farsz na tradycyjne pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami przypomina nadzienie do gołąbków wigilijnych. Smakosze nie przepadający za smakiem gołąbków z kiszonej kapusty mogą zrobić apetyczne pierogi z kaszą gryczaną. Zazwyczaj doprawiam farsz łyżeczką majeranku. Poznaj przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami.

W skrócie

Kuchnia polska często korzysta z kaszy gryczanej. W najprostszej formie podawana jest z omastą z masła, natką pietruszki i porcją kefiru lub maślanki. Jednak kasza gryczana jest znakomitą bazą do zrobienia pożywnych zapiekanek, pieroga biłgorajskiego, a także pierogów po lubelsku, czyli nadziewanych twarogiem z kaszą. W czasie świąt Bożego Narodzenia można spotkać kaszę gryczaną we wspomnianych już gołąbkach wigilijnych. Nawiązując do tego przepisu, proponuję zrobić pierogi z kaszą gryczaną i grzybami.

Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami – prosty przepis

Liczba porcji: 30 sztuk.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 140 g szklanka kaszy gryczanej,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 5 g soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 5 g suszonego majeranku.

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami?

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby namoczyłam w wodzie przez 30 minut, a następnie ugotowałam do miękkości.
  2. W czasie namaczania grzybów ugotowałam kaszę gryczaną na sypko i odstawiłam do wystudzenia.
  3. Odcedzone grzyby wymieszałam z kaszą gryczaną, solą i czarnym pieprzem.
  4. Cebulę i ząbki czosnku obrałam i posiekałam w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i podsmażyłam cebulę. Dodałam majeranek wraz z czosnkiem. Smażyłam do momentu, aż cebula się zarumieni.
  6. Wystudzoną cebulę z czosnkiem dodałam do kaszy gryczanej z grzybami.
  7. Farsz zmiksowałam blenderem na gładką masę i odstawiłam na bok.
  8. Z mąki pszennej, wody, oleju i szczypty soli zagniotłam ciasto pierogowe. Odstawiłam na 30 minut do rozwinięcia się glutenu.
  9. Na obsypanej mąką stolnicy lub kuchennym blacie rozwałkowałam ciasto, wykrawałam kółka i nadziewałam farszem z kaszy gryczanej i grzybów.
  10. Ważne, aby dokładnie ścisnąć brzegi. Dzięki temu farsz nie wypadnie w trakcie gotowania.
  11. Zlepione pierogi kładłam na tacce i desce do krojenia obsypanej mąką.
  12. W dużym garnku zagotowałam 3 l wody. Posoliłam 1 łyżką soli.
  13. Następnie wrzucałam tyle pierogów do garnka, aby mogły swobodnie pływać. Gotowałam je przez 5 minut, aż wypłyną na wierzch.
  14. Ugotowane pierogi rozkładałam na tacce wysmarowanej olejem.
  15. Gotowe pierogi można przed podaniem obsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ten przepis na pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami to prawdziwy hit. Delikatne ciasto i sycące nadzienie. Smakuje jak u babci - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany