1/6
Czy produkty fermentowane są zdrowe? Sprawdź 6...
fot. timolina/freepik

Czy produkty fermentowane są zdrowe? Sprawdź 6 fermentowanych superfoods, dzięki którym poprawisz stan swojego zdrowia.

2/6
Choć kiszona kapusta jest bardzo kojarzona z kuchnią polską,...
fot. timolina/freepik

Kiszona kapusta na trawienie

Choć kiszona kapusta jest bardzo kojarzona z kuchnią polską, to taka potrawa była znana już w VII w p.n.e. w Chinach. Kiszona kapusta zawiera probiotyki, które wspierają zdrowie jelit, a także witaminy A i C.

Badania wykazały, że jedzenie kiszonej kapusty może pomóc złagodzić objawy u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS). Inne z kolei sugerują, że probiotyki znajdujące się w sfermentowanej żywności (takiej jak kiszona kapusta) mogą zarówno zapobiegać, jak i leczyć raka piersi.

Regularne spożywanie kiszonej kapusty może obniżyć poziom cholesterolu, tkanki tłuszczowej i cukru we krwi, zapobiegać rozwojowi różnych nowotworów, chorób serca i zwężeniu tętnic, a także poprawiać odporność i zdrowie metaboliczne.

Sprawdź, kto nie powinien jeść kiszonej kapusty

3/6
Kimchi to koreańska kiszona kapusta z przyprawami. Jej...
fot. makafood/Pexels

Kimchi na odchudzanie i piękne włosy

Kimchi to koreańska kiszona kapusta z przyprawami. Jej składniki mogą się różnić, ale w skład kimchi poza kapustą wchodzą np. rzodkiewki, marchewki czy ogórki oraz inne składniki, takie jak czosnek i cebula.

Kimchi jest dobre nie tylko dla jelit i utraty wagi, ale stwierdzono także, że kimchi zagęszcza włosy, a nawet może odwrócić proces łysienia.

W niewielkim badaniu z 2019 roku wzięli udział mężczyźni we wczesnych stadiach wypadania włosów, którzy spożywali kimchi dwa razy dziennie. Efekty były spektakularne – po miesiącu średnia liczba włosów wzrosła z 85 na centymetr kwadratowy do 90, a następnie do 92 po czterech miesiącach.

Wypróbuj przepis na kimchi

4/6
Kefir to sfermentowany napój mleczny, który prawdopodobnie...
fot. chandlervid85/freepik

Kefir na piękną skórę

Kefir to sfermentowany napój mleczny, który prawdopodobnie pochodzi z Kaukazu. Jest wytwarzany z mleka i ziaren kefiru (zbożowe kolonie drożdży i bakterii kwasu mlekowego).

Badania wykazały, że picie kefiru może poprawić zdrowie skóry, wzmacniając barierę skórną. Kefir może być nie tylko dobrym wyborem dla osób z przewlekłymi chorobami skóry, ale także poprawiać zdrowie kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

W Muzeum Widzewa otwarto wystawę poświęconą Jackowi Machcińskiemu  ZDJĘCIA

W Muzeum Widzewa otwarto wystawę poświęconą Jackowi Machcińskiemu ZDJĘCIA

Burza w Łodzi. Ściana deszczu, grzmoty i...zalane ulice! ZDJĘCIA

Burza w Łodzi. Ściana deszczu, grzmoty i...zalane ulice! ZDJĘCIA

Dzieci pobiegły po Piotrkowskiej. Mini Rossmann Run ZOBACZ ZDJĘCIA

Dzieci pobiegły po Piotrkowskiej. Mini Rossmann Run ZOBACZ ZDJĘCIA

Zobacz również

Partnerka Marcina Hakiela przebiła Katarzynę Cichopek. Co się wydarzyło? ZDJĘCIA

Partnerka Marcina Hakiela przebiła Katarzynę Cichopek. Co się wydarzyło? ZDJĘCIA

Dzieci pobiegły po Piotrkowskiej. Mini Rossmann Run ZOBACZ ZDJĘCIA

Dzieci pobiegły po Piotrkowskiej. Mini Rossmann Run ZOBACZ ZDJĘCIA