Oto przepis na wilgotną i puszystą babkę wielkanocną
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić w garnuszku i lekko przestudzić – powinno pozostać ciepłe.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 120 g mąki pszennej
- 120 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oto przepis na wilgotną i puszystą babkę wielkanocną
Wykonanie:
Jajka i cukier ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość - od 10 – 15 minut. Bezpośrednio do ubitej piany jajecznej przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę o pojemności około dwóch litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 175°C, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić przez 15 minut w formie a następnie wyłożyć na paterę.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Były ukochany Maryli nieźle się urządził! Jasiński mieszka lepiej niż ona! | ZDJĘCIA
- Prywatne nagranie Sary James wyciska łzy z oczu. Oddała hołd ukochanej babci
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób