MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Bajeczne ciasto czekoladowe z cukinią. Pyszne, wilgotne i proste do zrobienia. Poznaj najlepszy przepis na ciasto z cukinii

Pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz najlepszego przepisu na ciasto z cukinii? Polecam przepis na pyszne, idealnie wilgotne i słodkie ciasto czekoladowe z cukinią. To warzywo nadaje mu cudownej wilgotności. Jego wyśmienity smak podkreśla dodatkowo polewa z czekolady i śmietanki. To świetny wypiek na lato, który zawsze się udaje i przy którym się nie napracujesz. Zobacz, jak zrobić ciasto z cukinii krok po kroku.

Spis treści

Szybkie ciasto z cukinii dla zabieganych

Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, które świetnie sprawdza się w wypiekach – nadaje im apetycznej wilgotności i delikatności. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na niezawodne ciasto czekoladowe z cukinii. Jego przygotowanie jest proste i nie powinno sprawić żadnych trudności. Do ciasta dodaję proszek budyniowy oraz odrobinę kawy. Wierzch wypieku udekorowałam łatwą do zrobienia polewą, ale dobrze sprawdzi się także lukier czy po prostu cukier puder.

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią

czas przygotowania: ok. 20 minut, czas pieczenia: ok. 50 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • dwie średnie cukinie,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego,
  • 3/4 szklanki oleju,

polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 100 ml słodkiej śmietanki.

Jak przygotować ciasto z cukinii?

  1. Umyłam i obrałam cukinie.
  2. Starłam cukinie na tarce na jarzynowych oczkach.
  3. W misce wymieszałam wszystkie sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek budyniowy, sodę, szczyptę soli, kawę i proszek do pieczenia.
  4. Jajka ubiłam z cukrem na jasną masę. Zmniejszyłam obroty i wlałam olej.
  5. Wsypałam suche składniki i wymieszałam.
  6. Cukinie odcisnęłam z nadmiaru wody i dodałam do masy. Wymieszałam.
  7. Przełożyłam ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piekłam w 170 stopniach ok. 50 minut.
  9. Gdy ciasto wystygło, przygotowałam polewę: podgrzałam śmietankę, zdjęłam z ognia i dodałam kostki czekolady, wymieszałam, aż polewa zrobiła się gładka.
  10. Udekorowałam ciasto czekoladową polewą.
Pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Bajeczne ciasto czekoladowe z cukinią. Pyszne, wilgotne i pr...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Bajeczne ciasto czekoladowe z cukinią. Pyszne, wilgotne i proste do zrobienia. Poznaj najlepszy przepis na ciasto z cukinii - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany