Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lecytyna na zapamiętywanie

(mj)
Dobrym źródłem lecytyny są żółtka jaj
Dobrym źródłem lecytyny są żółtka jaj Jarosław Ziarek
Lecytyna jest ważnym składnikiem osłonek mielinowych komórek nerwowych, w których odgrywa rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych.

Cholina (składnik lecytyny) odpowiada za zdolność koncentracji i koordynację pamięci. W przypadku jej braku nasza tzw. pamięć krótka ulega zakłóceniu. W konsekwencji nie potrafimy zapamiętać nowo zdobytych informacji. Taka dolegliwość występuje przede wszystkim u osób starszych, ale może również pojawić się u ludzi młodych.

Źródłem lecytyny są: żółtka jaj, wątróbka, orzeszki ziemne, ziarna soi, kiełki pszenicy oraz orzechy włoskie.
Dobrym źródłem lecytyny są żółtka jaj

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany