Składniki:
Mrożone tuby kalmarów 4-5 szt. czosnek 3 ząbki sok z cytryny ½ łyżeczki sól, pieprz czarny do smaku sos czosnkowy.
Składniki na ciasto:
piwo jasne 150ml mleko 150ml jajko 1 szt. mąka pszenna 300g proszek do pieczenia ½ łyżeczki sól, cukier do smaku olej rzepakowy do smażenia.
Wykonanie:
Kalmary rozmrozić w letniej wodzie i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól i cukier . Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Kalmary zamaczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.Podawać z sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dom reżysera wystawiony na sprzedaż za 1,5 miliona złotych. W tle rodzinny dramat
- Ile dać na komunię? Roksana Węgiel komentuje. Wspomniała o kopertach pieniędzy
- Skrzynecka WYLECI z "TTBZ"?! Mamy sensacyjne przecieki: "NIKT JEJ TAM NIE CHCE"
- Bieniuk jest w ciąży? Pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg i rozpętała burzę